Categorías: albisteak-berriak

Jakionek kontserbak egiten ditu hurbileko produktuen zaporea eta nutrizio-balioa nabarmenduz

1996an, Deba Garaiko ekoizle talde bat baserrietako nekazaritza jarduera berreskuratu eta bultzatzeko elkartu zen, ekoizpenak mantenduz eta bertan behera uzteko joera alderantzikatuz. Elkartze horren emaitza Jakion kontserba naturalen enpresa izan zen. 

Enpresak marmeladak egiten hasi zen, eta Euskadiko nekazaritza-sektoreko kooperatiba nagusiekin bat egin zuen 2021ean, Jakion ingurumenarekin konprometitutako enpresa moderno eta berritzailea bihurtzeko. Baina ez du bere konpromisoa ahaztu: “kontsumitzaile berriari, kontzienteari, osasunaz eta jasangarritasunaz arduratutakoari, erantzuna emango dioten kalitate goreneko produktuak eskaintzen jarraitzea”, Susana Aiastui Jakioneko gerenteak azaldu duenez. 

Denbora horretan zehar, Jakionek bere katalogoa dibertsifikatu zuen, merkatuko eskaeretara egokitutako erreferentzia berriekin. Errezeta “bakar eta berritzaileak” dituen portfolio berri bat da, arreta osasunean, balio nutrizionalean, jasangarritasunean eta km-0an jartzen duena. Propietate funtzionalak dituzten kontserbak dira, familiei dieta osasuntsua eta orekatua eramaten laguntzen dietenak, proteina edo zuntz iturri direlako, etiketa garbia dutelako, gehigarririk eta kontserbatzailerik gabe, eta azidotasun-zuzentzailerik edo lodigarririk erabiltzen ez dutelako. “Produktuak gure amonek egiten zutena gogorarazten dute, hurbileko produktuen zaporea eta nutrizio-balioa nabarmenduz”, azaldu du Jakioneko kudeatzaileak. 

Azken merkaturatzeen artean, honako hauek nabarmendu behar dira: Foodie Marmelada, uztartze gastronomikorako pentsatua; Mermelada Plus, txiaz eta kinoaz egina, proteina begetalaren ekarpenari esker digestio edo muskulu osasuna hobetzen duena; Euskal Baserri Tomate Frijitua, %100 naturala, AOVErekin, eta lodigarri, kontserbatzaile, koloraztzaile, egonkortzaile eta azidotasun-zuzentzailerik gabe; edo merkatuko pasta-saltsa bakarrak Euskal Baserri ziurtagiriarekin, Boloñesa, Boloñesa Veggie eta Napolitana.  

Gainera, bere produkzio-zentroa teknologia aurreratuko industria-planta berri batera eraman ondoren, kontserbak egiteko edo produktu berriak garatzeko zerbitzuak eman diezazkieke sektoreko beste enpresa batzuei. Adibidez, Jakion Eroski kooperatibarekin elkartu da –RIS Straight 2 Market nekazaritzako elikagaien berrikuntza proiektuaren esparruan, EIT Food Berrikuntza eta Teknologia Institutuak kofinantzatuta– kinoa duen kalabazin krema berria egiteko. Hori proteina-iturria da eta ez du kontserbagarririk, koloratzailerik eta lodigarririk. Ekoizpen-zentro berriak eta berrikuntza-taldeak tokiko eta estatuko merkatuko banaketa-kate nagusietara iristea ahalbidetzen dio. 

Bere helburua, orain, Euskal Baserri ziurtagiria duen barazki krema eta salda sorta berria kaleratzea da, “euskal elikagaien industrian mugarri izango litzatekeena, horrelako ziurtagiria duten lehen krema eta saldak izango liratekeelako”, azpimarratu du Susana Aiastuk. Aldi berean, balio-kate osoan prozesu eta metodologia jasangarritasunak ezartzea da bere asmoa; izan ere, “jasangarritasuna funtsezko ardatza da gure estrategian, %100 birzikla daitezkeen beirazko ontzietatik hasi, eta energia-kontsumoa edo materialen erabilera murriztea helburu duten destrioen edo ekoizpen-prozesuen aprobetxamendura arte”. 

Etorkizunari begira, produktu funtzional berriak garatu nahi ditu, osasunari eta jasangarritasunari dagokienez, “familiei dieta osasuntsu eta orekatua eramateko aukera emango dienak, jateko plazera alde batera utzi gabe“, Jakioneko gerentearen arabera. Osasunerako onuragarriak diren osagaiekin eta azukre, koipe eta gatz gutxiago duten formulazio berriekin egindako kontserbak. 

SPRI Taldeak laguntza ematen dio euskal enpresari, laguntza-programen bidez, trantsizio teknologiko-digitala, energetiko-ingurumen-trantsizioa eta gizarte- eta osasun-trantsizioa errazteko. Aurkitu zure negozioaren beharretara hobekien egokitzen den programa. 

albisteak

Compartir
Publicado por
albisteak

Entradas recientes

Oyón-Oion-en atxilotua ibilgailu bat nahita erretzeagatik

24_0501 Oyón-Oion-en atxilotua ibilgailu bat nahita erretzeagatik Oyón-Oion-en atxilotua ibilgailu bat nahita erretzeagatik Servicio de…

10 horas hace

Ingresa en prisión el hombre detenido ayer en Gasteiz por intento de homicidio a su pareja

24_0502 Ingresa en prisión el hombre detenido ayer en Vitoria-Gasteiz por intento de homicidio a…

10 horas hace

Andoain: bost pertsona atxilotu dituzte talde-eraso batengatik

Ertzaintzak 20 eta 25 urte bitarteko bost gizon atxilotu ditu azken orduetan, lesio-delitu bat egotzita,…

10 horas hace

Barakaldoko Foruen pasealekua oinezkoentzat jartzeko lanak hasi dira

Foruen Pasealekua berritzen hasi da. Udalak gaur goizean iragarri du Barakaldoko kale nagusia oinezkoentzako kale…

2 días hace

Donostiako Udalaren adierazpen instituzionala

Azken orduetan Donostian izan den sexu erasoaren aurrean Udalak honako hau adierazten du: 1.- Udalak…

2 días hace

Automobilgintzako berrikuntza teknologikoak euskal enpresetara hurbiltzen ditu Basque Trade-k

Basque Trade & Investment-ek (BasqueTrade), SPRI Taldean sartuta dagoen euskal enpresak nazioartekotzeko agentziak, automobilgintzaren industriako…

2 días hace