Categorías: albisteak-berriak

Amaia Barredo´k «berrikuntza euskal tradizio gastronomikoaren barruan, arrantzan, nekazaritzan eta gure herrien garapenean egindako lanaren azken adierazpena» proposatzen du

  • Euskal Gastronomi Akademiaren Sarien Gala Bilbon
  • Sariak: Kepa Freire, Juan Luis Inchausti, Basque Food Laboratory, Tolosako Babarruna, Gozoa/Euskal Gozogileak, Gaztelubide Elkartea, somelier Mohamed Benabdallah Kaddour, Joanna Artieda eta Benjamin Lana.

 2024 07 08 Bilbao

Amaia Barredo´k, Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza sailburuak, «berrikuntza» proposatu du, «euskal tradizio gastronomikoaren barruan, arrantzan, nekazaritzan eta gure herrien garapenean egindako lanaren azken adierazpena baita».

Barredo´k amaiera eman dio Bilbon ospatu den Gastronomiaren Euskal Akademiaren sari banaketa ekitaldiari. Bertan, Kepa Freire, Juan Luis Inchausti, Basque Food Laboratory, Tolosako Babarruna, Gozoa/Euskal Gozogileak, Gaztelubide Elkartea, Mohamed Benabdallah Kaddour somelierra, Joanna Artieda eta Benjamin Lana saritu dituzte.

«Gure seme-alabetako askok sukalderako talentua erakusten dute: gure eskola gastronomikoetan ikusten dugu, eta hori motibagarria da. Uste dut hor ez dela belaunaldi-erreleborik faltako. Gure sektorean, gure itsasontzietako larrainak, belardiak, bordak eta upeltegiak baino ez dira «, gaineratu du Amaia Barredok EHUko Baroja Auditorioan.

Maria del Mar Churruca Euskal Gastronomi Akademiako zuzendariak eta Daniel Solana Basquetourreko kideak eman diote hasiera Aitor Buendiak aurkeztutako ekitaldiari. Amaia Barredo sailburuak eman dio saria Tolosako Babarrunari, eta Mohamed Benabdallah Kaddour suitzar-aljeriarraren lana nabarmendu du, Axpeko Etxebarri erretegiko somelierra.

«Zorionez, gauzak oso ondo egiten dira Euskadin, Añanan, Axpen, Tolosan eta gure kostaldeko, mendiko edo barnealdeko edozein lekutan», adierazi du Amaia Barredok. «Gastronomikoa elikagaien erantzukizunaren, aintzatespenaren eta balioespenaren eredu da. Izan ere, milaka urtetik hona, gure familia nekazariek eta arrantzaleek ahalegin eta dedikazio handiz landatzen dituzte elikagaiak. Euskadi gastronomiaren sinonimoa da, oso ondo identifikatzen gaituen hitza. Janari osasuntsu eta on bat prestatzeko artea eta gure plater onen zaletasuna, zalantzarik gabe, Herrialde eta Lurralde bezala identifikatzen gaituzten alderdiak dira «gaineratu du.

«Lur honetako txoko bakoitzak altxor gastronomiko bat ezkutatzen du, bertako jendea eta gure kultura identifikatzen dituena. Gaur egun, euskal sukaldariek gero eta gehiago jartzen dute beren hondarra lan horretan. Hemen, Euskal Gastronomi Akademian, kultur ondare handi gisa kontserbatzen duzue hori guztia, gure bereizgarri izan diren eta gaur identifikatzen gaituztenarekin lotura zuzena duten elikagaiak ezagutarazten dituzue. Garrantzitsua da erakundeek, ekoizleek eta industriak elkarrekin ekitea elikadurari dagokionez etorkizunak ekarriko dizkigun erronkei. Erronka horiek aukera bat dira gure jatorria gastronomiaren bidez harrotasunez aldarrikatzeko «azpimarratu du Amaia Barredok.

Sailburuak zehaztu duenez, «Herri honetan badakigu tradizioa eta berrikuntza uztartzen. Eta hori oso ondo ezagutzen duzue Euskal Gastronomi Akademian. Aurrera egin behar dugu, gure gastronomia egiten ari den bezala, gure su eta mahaietako hainbat eta hainbat eskuren tradizioa eta esperientzia ahaztu gabe «.

  • «José María Busca Isusi» saria: Kepa Freire Ortueta.
  • “Manuel Llano Gorostiza» saria: Juan Luis Inchausti
  • «Luis Irizar» saria: Basque Food Laboratory.
  • “Juan José Lapitz saria:» Tolosako Babarruna»
  • «Gastro Goxua» saria: GOZOA Euskal Gozogileak elkartea.
  • «Euskal Gastronomi Akademiaren aparteko saria»: Gaztelubide Elkartea
  • Grand Prix de l ‘Art de la Salle 2024: Mohamed Benabdallah Kaddour
  • Prix au Chef Pâtissier 2024: a Joanna Artieda
  • Prix Multimedia 2024: a Benjamín Lana (Vocento Gastronomía)
albisteak

Compartir
Publicado por
albisteak

Entradas recientes

Ertzaintzak bi pertsona atxilotu ditu Lanbideren aurka iruzur egiteagatik eta dokumentuak faltsutzeagatik

Ertzaintzako agenteek bi gizon atxilotu dituzte iruzurrez gizarte-laguntzetan 300.000 euro inguru jaso ostean. Euskal Enplegu…

17 horas hace

Gizon bat atxilotu dute Gasteizen segurtasun-enpresa bateko furgoian lapurtzeagatik

Atzo eguerdian, Ertzaintzako agenteek 32 urteko gizon bat atxilotu zuten, segurtasun-enpresa bateko dirua biltzeko furgoneta…

17 horas hace

Barakaldoko gazte taldeek akrobaziak, gitarra, joskintza, sukaldaritza eta robotika egingo dituzte ikasturte honetan

Iraila iristearekin batera, Barakaldoko Udalaren gazte-aisialdirako plataformak bere jarduerari ekingo dio berriro egunotan. Horretarako, zerbitzu…

20 horas hace

Barakaldok 31 plaza eskaintzen ditu langabezian dauden gazteek «administrazio publikoetan lehen esperientzia profesionala» izan dezaten

Programa 16 eta 29 urte bitarteko pertsonei zuzenduta dago, eta Lanbide-Euskal Enplegu Zerbitzuak Berreskurapen, Eraldaketa…

20 horas hace

Garapen Iraunkorraren arloak «Metrominuto ‘bultzatzen du, Barakaldon oinezko mugikortasuna sustatzeko mapa

Barakaldoko Udaleko Garapen Jasangarriaren eta Ingurune Naturalaren Arloak «Metrominuto» bultzatu du. Mapa sinoptiko bat da,…

20 horas hace

Zarauzko Udal Euskaltegiak prest daude

Zarauzko Udal Euskaltegiak 2024-2025 ikasturteari hasiera eman dio. Aurtengoa, euskaltegiaren 42. ikasturtea izango da eta,…

20 horas hace