PRUEBA
Amaia Barredok, Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza sailburuak, 2024ko Eroski Onenak Laugarren Sariak banatu dizkie Simpar (Santiago Compostela), Zelai Txiki (Donostia) eta Chacino (Caceres) jatetxeei. Sari horiekin, euskal kooperatibak eta Basque Culinary Centerrek jasangarritasunaren eta tokiko produktuaren alde egindako lana aitortu dute.
Ekitaldia Donostiako Basque Culinary Centerren egin da. Axel Smythek eta Claudia Merchanek (Simpar), Juan Carlos Carok eta Eva Hernandezek (Zelai Txiki) eta José María Martín Miguélezek (Chacino) bazkari bat prestatu dute euren lanekin eta sariak jaso dituzte.
Sariek horiek antolatzen dituzten bi erakundeen balioak aitortzen dituzte: elikadura osasungarria sustatzea, tokiko produktuan zentratua eta hurbiltasunekoa, ingurumen-jasangarritasuneko irizpideekin eta praktikekin. Era berean, Basque Culinary Centerreko tituludunen talentua sustatzeko «baterako ahalegina» nabarmendu dute, «elikaduraren eta gastronomiaren esparruan aldaketarako eragile gisa».
Axel Smyth eta Claudia Merchán saritu dituzte Galiziako tokiko produktuak erabiltzeagatik, tradizioa eta modernitatea uztartuta. Donostiako Zelai Txiki jatetxean, Juan Carlos Carok eta Eva Hernandezek praktika jasangarriak garatu dituzte egur-labeekin eta pelletekin energia berriztagarriaren iturri gisa, hondakin organikoen konpostatu-sistemak inplementatzeaz gain.
José María Martín Miguélez sukaldaria ere saritu dute, Chacino de Cáceres jatetxean Extremadurako hestebete tradizionalen zaporeak islatzen dituzten landare-produktuak sartu baititu. Miguélez Basque Culinary Center 2024ko 100 talentu gazteen zerrendan sartu zuten, eta «ikuspegi berritzaile eta iraunkorragatik» saritu dute.
Hiru proiektu sarituek esperientzia gastronomiko bat eskaini diete ostiral honetan nekazaritzako elikagaien balio-kate osoko ehun bat figurari, ekoizleetatik hasi eta banaketaraino.
Joxe Mari Aizega BCCko zuzendariak nabarmendu duenez, sari hauek agerian uzten dute erakunde honek eta Eroskik «tokiko produktuari, iraunkortasunari, osasunari eta berrikuntzari balioa emateko duten konpromiso sakona». Rosa Carabel Eroskiko zuzendari nagusiak Mondragon Korporazioaren eta BCCren banaketa-enpresak «hurbileko gastronomia jasangarria» sustatzearen alde egindako apustua azpimarratu du, «tokiko produktuari balioa emateaz gain, berrikuntza ere bultzatzen duelako».