Categorías: albisteak-berriak

Gipuzkoak indartu egin du HORECA sektorearekin duen aliantza, elikagaien xahuketari aurre egiteko eta jasangarritasunaren buru izateko

José Ignacio Asensio: “Jardunaldi honekin, Gipuzkoak jasangarritasunarekiko konpromisoa indartzen du, ostalaritza-sektorea funtsezko aliatu gisa inplikatuz etorkizun arduratsuago baterako trantsizioan. Gure helburua da sektoreari finkatzen laguntzea eta jasangarritasunean erreferente izaten jarraitzea, Galerak Prebenitzeko eta Elikagaiak Alferrik Galtzeko Legeak planteatzen dituen erronka eta aukerekin lerrokatuta”.

Donostiako Arima Hotela izan da HORECA sektorearen jasangarritasunari buruzko jardunaldi teknikoaren agertokia. Gipuzkoako Foru Aldundiko Jasangarritasun Departamentuak eta Gipuzkoako Ostalaritza Elkarteak antolatu dute, Impact Hub Donostiarekin lankidetzan. Lau orduz, ostalaritza-sektoreko berrogeita hamar ordezkarik baino gehiagok eztabaidatu dute sektoreak aurre egin behar dien jasangarritasun-erronkei buruz, 2025erako aurreikusitako Elikagaien Galerak eta Hondakinak Prebenitzeko Lege berria indarrean sartzeak markatutako testuinguruan.

José Ignacio Asensio Jasangarritasuneko diputatuak eman dio hasiera jardunaldiari, Kino Martínez Gipuzkoako Ostalaritza Elkarteko idazkari nagusiarekin batera. Asensioren hitzetan, “urtero 127.000 tona elikagai xahutzen dira Gipuzkoan, eta horietatik % 10 inguru HORECA sektorekoak dira. Kopuru hori murriztea betebehar etiko eta soziala da, batez ere gure lurraldean 20.000 pertsona Elikagaien Bankuaren mende daudenean, baina baita klima-aldaketaren aurkako borrokaren lehentasuna ere. Foru Aldunditik lanean ari gara sektoreari trantsizio horretan laguntzeko, Gourmet Bag bezalako ekimenen bidez, itzulgarriak eta jasangarriak diren ontzien erabilera sustatzen baitu, elikagai-alferrik galtzea murrizteko eta araudi berria betetzea errazteko. Gure helburua da HORECA sektoreari finkatzen laguntzea eta jasangarritasunean erreferente izaten jarraitzea, Galerak Prebenitzeko eta Elikagaiak Alferrik Galtzeko Legeak planteatzen dituen erronka eta aukerekin bat etorriz”.

Araudiaren erronkak eta sektorean duten eragina

Legeak eskakizun berriak ezartzen dizkie ostalaritza-establezimenduei, hala nola erabilera bakarreko ontzien erabilera murriztea eta bezeroei aukera ematea soberako elikagaiak kostu gehigarririk gabe eramateko ontzi berrerabilgarrietan edo birziklagarrietan. Neurri horien helburua hondakinak murriztea, gizartea gehiago kontzientziatzea eta klima-aldaketaren aurkako borrokan aurrera egitea da.

Irtenbide eta kasu arrakastatsuetara bideratutako agenda

Programak Giovanni Pitorri HORECA Sustainability Solutions enpresaren hitzaldi bat jaso du, arau-esparru berrira egokitzeko gakoei buruzkoa. Izan ere, HORECA Sustainability Solutions da elikagai-hondakinen prebentziorako prestatzailea. Era berean, jardunbide egokien kasuak jakinarazi dira, hala nola Gourmet Bag, InJars eta Gronx Zurriola. Jardunaldia amaitzeko, erakundeetako eta enpresetako ordezkariek mahai-inguru bat osatu dute, sektoreak jasangarritasunaren bidean dituen zailtasunei edo erronkei buruzkoa.

Jardunaldi horren bidez, Gipuzkoak jasangarritasunarekiko konpromisoa indartzen du, ostalaritza-sektorea funtsezko aliatu gisa inplikatuz etorkizun arduratsuago eta bidezkoagoa lortzeko trantsizioan, 2030 Agendaren Garapen Jasangarrirako Helburuekin bat etorriz.

albisteak

Compartir
Publicado por
albisteak

Entradas recientes

Barakaldok 99.000 pertsona baino gehiagorekin amaitu du Gabonak programazioan aktiboki parte hartuz

Joan den igandean amaitu ziren Gabonak, eta Barakaldon azken unera arte jarduerak izan dira. Oso…

1 hora hace

Euskadiko, Kataluniako eta Pirinio Atlantikoetako eta Okzitaniako sei erakundek abiarazi dute Know Cheese proiektu europarra

Leartikerren Esneki Zentroa, Prosumerlab eta Hazi dira Know & Cheese proiektuan inplikatutako euskal erakundeak. Proiektu…

1 hora hace

Euskalmeten arabera, abendua bustia eta beroa izan da

Urteko azken hilabetean pilatutako prezipitazioa ohikoa dena baino % 50 handiagoa izan da, kostaldeko eskualdeetan izan…

1 hora hace

Mikel Jauregi sailburuak Haizea Wind Group bisitatu du, dorre eolikoen fabrikazioan munduan liderra den euskal enpresa

Eusko Jaurlaritzako Industria, Trantsizio Energetiko eta Jasangarritasunaren sailburu Mikel Jauregik Haizea Wind bisitatu du Bilboko…

1 hora hace

Lemoan atxilotu dute saltoki batean lapurreta egiten saiatzea leporatuta, erakusleihoa kutxatila-estalki batekin hautsi ondoren

25_0017 Lemoan atxilotu dute saltoki batean lapurreta egiten saiatzea leporatuta, erakusleihoa kutxatila-estalki batekin hautsi ondoren…

16 horas hace

Vitoria-Gasteiz, aparkatuta zegoen ibilgailu batetik lapurtu berria zuen banku-txartel bat erabili ondoren atxilotu dute iruzurra leporatuta

25_0016 Vitoria-Gasteiz, aparkatuta zegoen ibilgailu batetik lapurtu berria zuen banku-txartel bat erabili ondoren atxilotu dute…

19 horas hace