Jorge Rodríguez, ardo-interpreterik onena Euskadiko 25. Sommelier Txapelketan

Gasteizko Merkatuan Euskadiko 25. Sommelier Txapelketa jokatu da. Txapelketa horretako lehen sailkatua Jorge Rodríguez izan da, ondoren Davide Dall, Cristel Monot eta Cecile Canari. Topaketa Sumilleres UAES Espainiako Elkarteen Batasunak, Arabako Sommelier Elkarteak (ARDOALDE), Bizkaiko Sommelier Elkarteak (ASB) eta Gipuzkoako Sommelier Elkarteak (ASUGI) antolatu dute, Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza Sailarekin, Hazi, BASQUE WINE eta Arabako Foru Aldundiarekin, eta SEA Ostalaritza, Eusko Jaurlaritzako Turismo, Merkataritza eta Kontsumo Saila, Grupo Gourmets, Sommellerie Internationale ASI eta Vitoria Wine City erakundeen laguntzarekin.

Hogei sommelier aritu dira lehiaketa, prestakuntza eta ardoaz gozatzeko jardunaldi batean, batez ere Arabako Errioxan. Jardunaldiak proba zorrotzak bizi izan ditu, non sommelierrek beren ezagutza, trebetasuna eta sormena erakutsi duten ardoaren munduko hainbat arlotan.

Amaia Barredok adierazi duenez, «sommelierrak dira ardoa ondo ezagutzeko erreferentziarik onena. Orain, Europa osoan ardo bat dastatzeko ohiturak behera egin duela hainbeste aipatzen den honetan, gehien behar zaituztegun unea da: presta gaitzazuen, haren propietateak adieraz diezazkiguten, eta askotan aurkitzen dakizkigun ebidentziak bereizten irakats diezaguten. Eta influencer-ak ere bazarete, zorionez ongi prestatuak! «

«Denon artean erakutsi behar diegu merkatu guztiei Arabako Errioxako ardoak direla ardo baten adierazpenik onena. Horietan kalitatea gainezka dago… Askotan esaten didate benetako luxua daukagula: ziurrenik, baina hain gertu daukagunez, ez dakigu estimatzen, nik baietz uste dut, nahiz eta lan handia dugun hori balioesteko eta zabaltzeko «, adierazi du Barredok.

Probak

Goiza txapelketaren alderdi teknikoari eta akademikoari eskaini zaio. Sommelierrak, lehen fasean, ateak itxita, ardoaren munduari buruzko ezagutza teorikoa ebaluatzen zuen azterketa idatzi baten protagonistak izan dira: mahats-barietateak, ardogintza-eskualdeak, dastaketa-teknikak eta ardogintza-kultura, oro har. Lehiakideek idatzizko dastatze tekniko bat ere egin dute, bi ardo deskribatuz eta ardoen ezaugarri sakonak aztertuz.

Lau sommelier bakarrik sartu dira final handira, eta dastatze, uztartze, zerbitzu eta ezagutza orokorreko hainbat trebetasun-probari aurre egin behar izan diete. Ardoen ahozko dastaketan, finalistek hainbat ardoren edo destilaturen aromak, zaporeak, testurak eta ezaugarriak deskribatu dituzte. Dastatze oker batek nahita egindako ardoen karta bat, ardoari buruzko kultura orokorreko test azkar bat, aurkezten zien lehiakideei. Test horretan, sommelierrek ardo-kulturari buruzko galderei erantzun diete, oro har.